![]() |
Lassen middels Robots (Verslag lezing door Guillaume Venmans van DHS Patrick Waltmans (IRS Robotics), Eddie Mennen (YASKAWA Benelux b.v.) en Ruud de Corti (Mourik Limburg b.v.) d.d. 12 maart 2013)
|
Lezing lassen middels robots
Op dinsdag 12 maart jl. werd er door Lasgroep Zuid Limburg (LZL) een lezing georganiseerd over ‘Lassen middels robots’. De lezing werd verzorgd door de heren Patrick Waltmans (directeur IRS Robotics), Eddie Mennen (directeur Yaskawa Benelux B.V.) en Ruud de Corti (QC/IWT Mourik Limburg B.V.).
Als eerste kwam dhr. Waltmans aan het woord. IRS Robotics is gevestigd in het Brabantse Budel en is 100% robotica en robot service. Men richt zich op de robot maar is geen machinebouwer. Wel wordt er ondersteuning geboden bij systeem-integratie. Op dit moment wordt er service verleent aan ca. 60 klanten (in totaal 250 robots) in de Benelux. Deze robots zijn werkzaam in diverse branches zoals de pluimveesector (melkrobots, slachtrobots), automobielindustrie, metaalverwerking (lasrobots), gieterijen enzovoort. De hoofdactiviteiten van IRS Robotics zijn:
IRS Robotics is een Certified partner voor Yaskawa m.b.t. robot service in de Benelux. De monteurs van IRS Robotics zijn gecertificeerd door de Yaskawa Academy te Eschborn (D) en worden ingezet voor periodiek onderhoud en storingen. Het stokje werd hierna overgegeven aan dhr. Mennen. Naast directeur van Yaskawa Benelux B.V. is hij ook lid van de technische commisie ‘Robotlassen’ van het NIL. Yaskawa levert jaarlijks ca. 20000 robots en is daardoor wereldwijd (mede) marktleider op dit gebied. De inzetbaarheid van deze robots is groot. Denk hierbij aan booglassen (MIG/MAG, TIG), snijden (plasma, laser, water), slijpen, polijsten, lijmen, spuiten, assemblage en handling. Men levert niet enkel de robot. Ook o.a. robot controllers, veiligheidsystemen, manipulatoren, handling systemen, software en TCS (Total Customer Support) vallen onder het product portfolio. Redenen waarom robots ingezet worden zijn:
De te verwachten omzet, seriegrootte, aantal ploegen, gewenste kwaliteit en de beheersing hiervan, mechanisatie vrijheden, trendgevoeligheid van het product en de te verwachten wijzigingen zijn ook zaken welke een rol spelen om eventueel robots in te zetten. De huidige trends in de robottechnologie zijn eenvoudiger programmeren, samenwerkende robots en toenemende flexibiliteit door technische ontwikkelingen zoals Vision technieken, flexibele grijpers en snel omstellen door software i.p.v. hardware. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw worden robots ingezet voor het (boog)lassen. Met name de automobielindustrie is belangrijk voor de ontwikkeling hiervan. Nu richt men zich op het samenwerken van robots. Inleggen en uitnemen van producten gebeurd door handling robots. Lasnaden worden automatisch gecontroleerd d.m.v. lasdata bewaking en Vision. Integratie van robot- en lasbesturing heeft plaatsgevonden. Meerdere robots aan één besturing, servo gestuurde lasmanipulatoren, lasnaadzoek- en lasnaadvolgsystemen zijn enkele technische mogelijkheden van lasrobots.Bij de constructie van een robotcel dient het product bereikbaar te zijn voor het lasproces. Van belang hierin zijn:
Tenslotte vertelde hij nog over diverse toepassingen van robotcellen bij de productie van uitlaten, CV-onderdelen en transportrollen van landbouwmachines ondersteunt door filmmateriaal. Na de bekende koffiepauze was het de beurt aan dhr. De Corti. Mourik Limburg B.V. is o.a. EN 1092-2, ISO 3834-2, ISO 9001, PED, AD2000 HP0 en CO2 prestatieladder niveau 3 gecertificeerd en kan organisaties als Rijkswaterstaat, Rockwool en DSM tot haar klantenbestand rekenen. Mourik Limburg B.V. heeft een lasrobot van Yaskawa aangeschaft vanwege:
Bruggen, VDC’s, tankbouw, waterbouw, traditionele staalbouw en specials zijn de werkgebieden waarop Mourik Limburg B.V. actief is. Ook hier wordt uitleg gegeven d.m.v. beeld- en filmmateriaal. De inzet van een lasrobot levert Mourik Limburg B.V. de volgende voordelen:
"Ieder voordeel heeft zijn nadeel". Een gevleugeld uitspraak van de beste Nederlands voetballer ooit: Johan Cruijff. Dit geldt ook voor de inzetbaarheid van de lasrobot. Nadelen zijn o.a.:
Het was een leerzame lezing voor alle aanwezigen. Zeker gezien het feit dat (nog) niemand van de aanwezige leden in de dagelijkse praktijk werkzaam is met lasrobots. Wellicht na deze lezing?
Indien u vragen of meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met de sprekers.
Patrick Waltmans, Industrieterrein Meemortel, ’t Inne 28, 6021 DA Budel Tel. +31-(0)495 58 41 00, fax +31-(0)495 47 00 30, Mob. +31-(0)6 55 73 00 91, e-mail patrick.waltmans@irsrobotics.com Mocht u de presentatie van dhr. Waltmans nogmaals willen bekijken, klik dan op deze link over IRS Robotics
Eddie Mennen, Industrieterrein Ekkersrijt, Science Park Eindhoven 5031, NL-5692 EB Son Tel. +31-(0)40 289 5501, fax +31-(0)84 229 6666, Mob. +31-(0)653 52 15 91, e-mail eddie.mennen@yaskawa.eu.com Mocht u de presentatie van dhr. Mennen nogmaals willen bekijken, klik dan op deze link over YASKAWA
Ruud de Corti, Industrieterrein De Loop, Trambaan 15, 6101 AJ Echt Tel. +31-(0)475 41 67 00, fax +31-(0)475 41 67 05, e-mail mlim@mourik.com Mocht u de presentatie van dhr. De Corti nogmaals willen bekijken, klik dan op deze link voor presentatie RDC - Mourik
Verslag door
Ralph Houtvast.
zie voor foto's ook het fotoalbum van deze lezing |